Renteforbud stopper norsksomaliere i Oslo fra å anskaffe bolig – større tabu enn svinekjøtt

Vårt Oslo

22. Mai 2019

Bare 11,8 prosent av et utvalg norsksomaliere eier egen bolig, viser en kartlegging. Mange frykter negative reaksjoner dersom de tar boliglån med rente.

87 prosent tror det vil «få negative konsekvenser for livet etter døden», og 56 prosent tror det å ta lån med renter kan føre til ulykke.

Nesten halvparten, 48,2 prosent sier de er redde for negative reaksjoner fra andre dersom de tar boliglån med rente, viser kartleggingen, som er gjort blant 483 respondenter, de fleste norsksomaliere i Oslo. Kartleggingen er støttet av Husbanken og gjennomført for Bydel Gamle Oslo, skriver Klassekampen.

Tabu med boliglån

Svært få tar ordinært boliglån. Dersom rentefritt lån hadde vært tilgjengelig, ville 95 prosent benyttet seg av det, viser kartleggingen.

Les også: – Tøyen er best! Vi vil aldri flytte, sier ungene

— Behovet for alternative måter å finansiere bolig er stort, sier Husein Awadnur, til Klassekampen. Han har startet firmaet Ramaas bolig, som skal tilby boliger uten rente, såkalt leie-til-eie.

Om lag halvparten opplever boligsituasjonen som utrygg eller svært utrygg, og nesten halvparten sier de har flyttet tre til ti ganger de siste ti årene. En av fem oppgir at de har flyttet ti ganger de siste ti årene.

Professor Torkel Brekke i religionshistorie ved Prio mener beslutningstakere er blinde for hvilket stort tabu boliglån er i islam. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Professor Torkel Brekke i religionshistorie ved Prio er involvert i et forskningsprosjekt om finansiell ekskludering av muslimer i Norden. Han mener beslutningstakere er blinde for hvilket stort tabu boliglån er i islam.

Verre enn å spise svin

– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt, sier han til Klassekampen.

Les også: Historien om Tøyengata, del 3: Madina Sweets har solgt pakistansk godteri i 30 år og hilser det med "hva skjer, bror?"

Brekke mener samfunnet kan spare store summer på bostøtte dersom man kom opp med en måte å kjøpe bolig på som ikke innebar renter.

– Det virker som om politikere tror at bare folk bor her lenge nok, så gir de slipp på slike tabuer. Forskning viser at det er helt feil, sier Brekke.

Gå til original artikkel